beats by dre cheap

Željzničar

The image “http://www.pliga.ba/logos/zeljo.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Željeznicar
Nadimak navijača: Manijaci / Plavi
Osnovan: 1921
Stadion: Grbavica
Kapacitet: 12.000
Grad: Sarajevo

Prva nogometna lopta u Bosnu i Hercegovinu donesena je davne 1903. godine, no najljepša sporedna stvar na svijetu u Sarajevu se počela igrati 1908. godine. Naime, prvi registrovani, odnosno osnovani klub na našim prostorima bio je Srednjoškolski tim sarajevske Gimnazije. Klub je ubrzo dobio ime "Osman".

Osnivači ovog nogometnog kolektiva bili su: Emil Najšul, Feodor Lukač, Stevo Janković i Zdravko Jeftanović. Nakon osnivanja prvog tima, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prvi multietnički radnički tim osnovan 1912. godine, a zvao se Sarajevo – Hajduk.

U prvim proljetnim danima javlja se ideja željezničkog radnika, Dimitrije Dimitrijevića o formiranju novog kluba. Ubrzo je ideja realizovana, ali javljaju se problemi, igralište. Ipak, igra se i trenira u Egzirciru, a tim dobija ime "Željezničar", ne slutivši tih dana da ce klub doseći današnji renome. Prve prijateljske utakmice igrane su sa "neformalnim" uvjetima, a prva javna odigrana je sa SAŠK-om 17. Septembra u 16 sati. Na igralištu je prisustvovalo 500 navijača, a SAŠK je bio bolji, pobjedivši sa 5:1.

Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su jos nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Prvu pobjedu u službenim utakmicama "plavi" su zabilježili protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljiv 7:0.

Slobodno upadajte na blog o Premier Ligi
http://sveobosanskojligi1.blogger.ba
27/09/2007 20:31