beats by dre cheap

Zrinjski

The image “http://www.pliga.ba/logos/zrinjski.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Zrinjski
Nadimak navijača: Ultrasi
Osnovan: 1905
Stadion: Bijeli Brijeg
Kapacitet: 20.000
Grad : Mostar

Još 1896. ugledni mostarski Hrvati zatražili su da se utemelji sportsko društvo hrvatske omladine pod nazivom "Hrvatski sokol”, što nije bilo dopušteno. Ipak, nešto manje od deset godina poslije, 1905. godine u prostorijama "Hrvoja", hrvatska omladina na čelu s profesorom Kuštrebom osniva Đački športski klub koji 1912. godine prerasta u Gimnazijski športski klub "Zrinjski" Mostar. Uspješan rad i rezultati kluba bilježe se do 1914. godine kada mu se zabranjuje rad. Tek 1917.godine H.Š.K."Zrinjski" Mostar se stapa sa Hrvatskim radničkim omladinskim sportskim klubom, koji je postajao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime "Hercegovac".

Zrinjski je učestvovao i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige NS BiH, 1998. god. gdje je bio u skupini sa Željezničarom iz Sarajeva i Bosnom iz Visokog. Zrinjski je u polufinalu izgubio od eventualnog prvaka Bosne i Hercegovine FK Željezničar. Godine 2000. započela je Premijer liga na nivou Federacije u kojoj je Zrinjski igrao sljedeće dvije sezone, a od 2002. Premijer liga se igra na prostoru čitave BiH, u kojoj je Zrinjski standardni član. Mostarski klub je u sezoni 2004/2005 dočekao svoj trofej i to u sezoni u kojoj je proslavio 100. godišnjicu i time postao prvi mostarski šampion.

Svoj prvi nastup u Evropi Zrinjski je zabilježio u ljeto 2000. kada je Zrinjski nastupio u prvom kolu Intertoto kupa protiv švedske Vastra Frolunde. U prvoj utakmici Zrinjski je izgubio 1:0, a u uzvratu u Mostaru bili su jako blizu prolaska u drugo kolo jer su vodili pogocima Miloša i Buhića, ali su u produžetku primili pogodak koji ih je izbacio.

U sezoni 2005/2006. igrali su u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon pobjede u gostima protiv Luksemburškog prvaka Dudelange od 1-0 u uzvratu pod Bijelim Brijegom je doživljena prava katastrofa, Zrinjski je poražen sa 4-0 i tako je završio svoj prvi izlet u Evropu.

U sezoni 2005/2006 Zrinjski je izborio takmičenje u Intertoto kupu gdje su u prvom kolu pobijedili predstavnika Malte FC Marsaxlokk ukupnim rezultatom 3-0, a u drugom kolu su ispali ukupnim rezultatom 4-2, nakon poraza na svom terenu od 3-1 protiv Izraelskog tima Maccabi Petach Tikva.

Slobodno upadajte na blog o Premier Ligi
http://sveobosanskojligi1.blogger.ba
27/09/2007 20:25