beats by dre cheap

Sloboda

The image “http://www.pliga.ba/logos/sloboda.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Sloboda
Nadimak navijača: Fukare
Osnovan: 1919
Stadion: Tusanj
Kapacitet: 8.500
Grad: Tuzla

1919 godine je osnovan klub za rekreaciju, Sloboda. Dobio je ime nakon Bosanske revolucije i samostalnosti od Austrije. 1921 godine je sastavljen fudbalski tim i te iste godine odigrana prva utakmica.

U sljedećih četrdesetak godina klub je se borio u drugim i trećim ligama Jugoslavije takozvanoj republičkoj ligi. Ovo su bile tamne godine Slobode ali uskoro bih se to sve promjenilo.

1961 godine ulazeći u nacionalnu ligu Jugoslavije, tada jedna od najačih liga u evropi čak i u svijetu. Žalosno je bilo ali te iste godine je klub ispao iz lige. Osam godina provedenih u drugoj ligi je privukla dosta mladih igrača za slobodu i tako ostvarila zlatnu eru kluba.

1969, Sloboda se nalazi u nacinalnoj ponovo ali ovaj put sa igračima koji u kasnim godinama ima da postanu zvijezde Jugoslavije i svijeta. Par teških godina je na kraju se isplatilo kad je klub svoj najbolji rezultat dostupio,1976 se nasli na 3 mjestu u ligi odmah iznad žestokog rivala Dinama iz Zagreba koji je te iste godine postigao odlične rezultate u kupu prvaka.

3 mjesto je značilo direktno plasiranje u kup UEFA. Te godine Sloboda je nastupila prvi put u Evropi. Bez iskustva na većoj sceni bili su nesposobni i zato su bili razočarani kad su bili satrani 6-1 u Las Palmasu protiv istozvanog kluba. Revanš se održao u Tuzli na Tušnju i Sloboda je sasjekla rezulat kad je pobijedila 3-2. Finalni rezultat je bio 8-4.

Sve u svemu iskustvo kluba se pojačalo mnogo. Nakon ove sezone 8 od 11 prvotimaca su prodani velikim klubovim kao Paris Saint Germain, Fenerbače i Atletiko Madrid.

Klub nikada nije volio uvoziti strane igrače niti mnogo u okolini. Uvijek su gledali da stvore zvijzde od svojih tuzlaka. Dosta godina je prošlo ali Sloboda je imala najveće uspjehe između 1967-1980 kada su četri puta završili u prvih 6.


Slobodno upadajte na blog o Premier Ligi
http://sveobosanskojligi1.blogger.ba
27/09/2007 20:00