Slobodno upadajte na blog o Premier Ligi

Dobrodošli na moj blog

30.09.2007.

Reprezntacija BiH

U našj reprezentaciji selektor je Fuad MuzurovićDva trenera su Borče Sredojević i Edin Prljača.Dokktor je Edib Jerlagić.Fizoterapeut je Radomir Ćosović.Dok je Fuad Kečko Ekonom.Sve je obnjašnjeno jednom velikom slikom.

Prva bosanskohercegovačka reprezentacija nakon proglašenja nezavisnosti je bila mediteranska ekipa koja je učestvovala na Mediteranskim igrama 93'U Montriipielu. Francuska prvu utakmicu BiH je odigrala protiv selekcije Alžira.

Bosansko-Hercegovačka ,,A" ekipa prvu utakmicu odigrala je 1995 godine protiv Albanije na gostujućem terenu. Godinu poslije, bh. nogometni savez je primljen u svjetsku nogometnu federaciju FIFA što je omogućilo i prvo učešće u kvalifikacijama za SP-u nogometu u Francuskoj 1998. Prve "domaće" utakmice BiH je morala igrati u Bolonji, na neutralnom terenu. Prvi kvalifikacijski meč odigran je na gostujućem terenu protiv Grčke, u Kalmati. 1998.godine bh. nogometni savez je primljen u evropsku nogometnu federaciju UEFA kao punopravan član.

The image “http://i22.tinypic.com/2yxrwvc.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
27.09.2007.

Stadion Bijeli Brijeg

http://www.rtvbn.com/slike/upitnik.jpgStadion pod Bijelim Brijegom službeni naziv: Gradski Stadion Mostar  je višenamjenski sportski stadion u Bosni i Hercegovini tačnije Mostaru. To je najveći stadion u Hercegovini a drugi po veličini u Bosni i Hercegovini odmah poslije vveć predstavljenog Olimpijeskog stadiona Asim Ferhatović Hase ili Koševo u Sarajevu.Stadion ima 25.000 kapaciteta ,od toga 9.000 mijesta za stojanje sa velikom zapadnom i malom istočnom tribinom. Travnjak okružuje atletska staza tako da se na njemu mogu održavati i atletska takmičenja i mitinzi.Stadion Bijeli Brijeg se nalazi u vlasništvu grada Mostara

27.09.2007.

Stadion Asim Ferhatović Hase(Koševo)

The image “http://www.fksinfo.com/slike/kosevo2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Olimpijski stadion Koševo/Stadion Asim Ferhatović-Hase je gradski stadion u Sarajevu.Od staadiona od Željezničara,ovo je straije čak 6 godina. godine u periodu poslije Drugog Svijetkog Rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Curcica vila i Pionirska dolina. U samoj izgradnji stadiona učestvovala su tadašnje omladinske radne brigade grada ali i iz cijele tadašnje države. Za tadašnje doba grad dobija veleljepno zdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša Sarajeva i Željezničara tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na stadionu su gostovali čak  veliki fudbalski timovi nalik: Mančester Junajted, Real Marid, Hamburger, Derbi Kaunti , Bologna, Inter, Santos.... Ovaj stadion je doživio jako puno nadogradnji  i rekonstrukcije a najveća je bila pred održavanje narvano poznatih 84 godine XIV zimskih olimpijeskih igrara u u fenruaru.U julu prije 3 godine godine na stadionu Asim Ferhatović - Hase su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobivanja licence od Uefe za nastupe u Europskim takmičenjima.Stadion Koševo koristi FK Sarajevo,to je najveci stadion u BiH. Posjeduje 35.630 sjedećih mjesta dok je rekord 60.000 gledalaca.

27.09.2007.

Stadion Grbavica(Dolina Ćupova)

The image “http://www.fkzeljeznicar.ba/slike/grbavica/grbavica2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Stadion Grbavica je fudbalski stadion u naselju Grbavica.Na njemu sve domaće utakmice igra sarajevski Željezničar.Stadion je izgrađen 1953. godine i ima kapacitet od oko 12 000 mjesta od čega je 9 000 sjedećih (6 000 natkrivenih). Među navijačima Željezničara stadion je poznat i kao "Dolina Ćupova".Stadion Grbavica je lociran u sarajevskom naselju Grbavica po kojem je i dobio ime. Stadion je isključivo fudbalski, izgrađen u "engleskom" stilu, bez atletske staze. Tokom postojanja stadion je renoviran i dograđen u tri navrata.Radovi su počeli u ranim 1949 a rad su pokrenuli Radničkog Sportsko Društvo Željezničar.a završeni su 13. septembra 1953. godine.Na Grbavici se nalaze i još 2 terena za treniranje kluba Željezničara.Prvo veće renoviranje stadion je doživio 30. juna 1968. kada je zatvoren za utakmice. Obnavljanje je završeno 25. aprila 1976. godine kada se Željezničar vratio u svoj dom.Treća rekonstrukcija počela je 2004 godine,kada su se renovirali svalčionice i postavljene stolice na sjevernoj i južnoj tribini smanjujući tako ukupni kapacitet stadiona na 12 000 mjesta (9 000 stolica). Za evropske utakmice je zatvorena istočna tribina koja nažalost ne ispunjava Uefine kriterije..

27.09.2007.

Željzničar

The image “http://www.pliga.ba/logos/zeljo.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Željeznicar
Nadimak navijača: Manijaci / Plavi
Osnovan: 1921
Stadion: Grbavica
Kapacitet: 12.000
Grad: Sarajevo

Prva nogometna lopta u Bosnu i Hercegovinu donesena je davne 1903. godine, no najljepša sporedna stvar na svijetu u Sarajevu se počela igrati 1908. godine. Naime, prvi registrovani, odnosno osnovani klub na našim prostorima bio je Srednjoškolski tim sarajevske Gimnazije. Klub je ubrzo dobio ime "Osman".

Osnivači ovog nogometnog kolektiva bili su: Emil Najšul, Feodor Lukač, Stevo Janković i Zdravko Jeftanović. Nakon osnivanja prvog tima, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prvi multietnički radnički tim osnovan 1912. godine, a zvao se Sarajevo – Hajduk.

U prvim proljetnim danima javlja se ideja željezničkog radnika, Dimitrije Dimitrijevića o formiranju novog kluba. Ubrzo je ideja realizovana, ali javljaju se problemi, igralište. Ipak, igra se i trenira u Egzirciru, a tim dobija ime "Željezničar", ne slutivši tih dana da ce klub doseći današnji renome. Prve prijateljske utakmice igrane su sa "neformalnim" uvjetima, a prva javna odigrana je sa SAŠK-om 17. Septembra u 16 sati. Na igralištu je prisustvovalo 500 navijača, a SAŠK je bio bolji, pobjedivši sa 5:1.

Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su jos nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Prvu pobjedu u službenim utakmicama "plavi" su zabilježili protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljiv 7:0.

27.09.2007.

Zrinjski

The image “http://www.pliga.ba/logos/zrinjski.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Zrinjski
Nadimak navijača: Ultrasi
Osnovan: 1905
Stadion: Bijeli Brijeg
Kapacitet: 20.000
Grad : Mostar

Još 1896. ugledni mostarski Hrvati zatražili su da se utemelji sportsko društvo hrvatske omladine pod nazivom "Hrvatski sokol”, što nije bilo dopušteno. Ipak, nešto manje od deset godina poslije, 1905. godine u prostorijama "Hrvoja", hrvatska omladina na čelu s profesorom Kuštrebom osniva Đački športski klub koji 1912. godine prerasta u Gimnazijski športski klub "Zrinjski" Mostar. Uspješan rad i rezultati kluba bilježe se do 1914. godine kada mu se zabranjuje rad. Tek 1917.godine H.Š.K."Zrinjski" Mostar se stapa sa Hrvatskim radničkim omladinskim sportskim klubom, koji je postajao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime "Hercegovac".

Zrinjski je učestvovao i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige NS BiH, 1998. god. gdje je bio u skupini sa Željezničarom iz Sarajeva i Bosnom iz Visokog. Zrinjski je u polufinalu izgubio od eventualnog prvaka Bosne i Hercegovine FK Željezničar. Godine 2000. započela je Premijer liga na nivou Federacije u kojoj je Zrinjski igrao sljedeće dvije sezone, a od 2002. Premijer liga se igra na prostoru čitave BiH, u kojoj je Zrinjski standardni član. Mostarski klub je u sezoni 2004/2005 dočekao svoj trofej i to u sezoni u kojoj je proslavio 100. godišnjicu i time postao prvi mostarski šampion.

Svoj prvi nastup u Evropi Zrinjski je zabilježio u ljeto 2000. kada je Zrinjski nastupio u prvom kolu Intertoto kupa protiv švedske Vastra Frolunde. U prvoj utakmici Zrinjski je izgubio 1:0, a u uzvratu u Mostaru bili su jako blizu prolaska u drugo kolo jer su vodili pogocima Miloša i Buhića, ali su u produžetku primili pogodak koji ih je izbacio.

U sezoni 2005/2006. igrali su u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon pobjede u gostima protiv Luksemburškog prvaka Dudelange od 1-0 u uzvratu pod Bijelim Brijegom je doživljena prava katastrofa, Zrinjski je poražen sa 4-0 i tako je završio svoj prvi izlet u Evropu.

U sezoni 2005/2006 Zrinjski je izborio takmičenje u Intertoto kupu gdje su u prvom kolu pobijedili predstavnika Malte FC Marsaxlokk ukupnim rezultatom 3-0, a u drugom kolu su ispali ukupnim rezultatom 4-2, nakon poraza na svom terenu od 3-1 protiv Izraelskog tima Maccabi Petach Tikva.
27.09.2007.

Sarajevo

The image “http://www.pliga.ba/logos/sarajevo.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Sarajevo
Nadimak navijača: Horde Zla
Osnovan: 1946
Stadion: Asim Ferhatović Hase
Kapacitet: 37.500
Grad : Sarajevo

Fudbalski klub "Sarajevo", Sarajevo. Osnovan 1946. godine. Takmiči se u Premijer ligi BiH i jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih klubova u Bosni i Hercegovini. U bivšoj Jugoslaviji Sarajevo je bilo član Prve Savezne Lige koju su i osvojili dva puta. U novijoj, poslijeratnoj, historiji klub je osvojio čak četiri puta Kup BiH.

Od 1992. godine počinje nova epoha FK "Sarajevo". Iza Svetozara Vujovića 16.01.1993. godine Predsjedništvo kluba FK "Sarajevo" imenuje na dužnost direktora od 15.03.1993. do kraja 1994. godine gospodina Baljak Nihada, a za generalnog sekretara Mirsada Fazlagića i Nijaza Merdanovića. To su bile najteže godine kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za klub. Vrhunac svemu u najtežim časovima, hrabri bordo momci izašli su na zeleni teren 30.03.1994. godine da pokazu cijelom svijetu da nema te sile koja može uplašiti i demoralisati bordo momke. Toga dana organizovan je fudbalski susret na stadionu Koševo sa selekcijom UNPROFOR-a a rezultat je na kraju glasio Sarajevo - UNPROFOR 4-1.

2005. godine Sarajevo osvaja Kup BiH i osigurava učešće u Kupu UEFA. Ali do utakmica Kupa UEFA ne dolazi, jer UEFA ne izdaje klubu licencu potrebnu za evropske utakmice.

Prvu utakmicu u Evropi Sarajevo je igralo protiv Kiparskog Olympiakosa. Nakon ukupne pobjede od 5-3 na Koševo je došao poznati Manchester United, predvođen Georgom Bestom. Nakon 0-0 u Sarajevu, igrači bordo tima su u uzvratu izgubili sa 2-1 i tako završili svoj prvi izlet u Evropu. Još se izdvaja utakmica protiv njemačkog prvaka HSV-a u pretkolu Lige prvaka 1986. godine. Što se tiče evropskog nogometa Sarajevo nije imao puno uspjeha u poslijeratnom periodu. Najveća utakmica FK Sarajeva od 1992. god. je igrana protiv Bešiktaša iz Istanbula. Naime bordo momčad je u Istanbulu iznenadila cijelu bh. javnost odigravši 2:2. Nažalost, na Koševu su u revanšu izgubili 5:0. Osvajanjem drugog mjesta u sezoni 2005/06. Sarajevo je izborilo takmičenje u Kupu UEFA, ali su porazom od Rapida iz Bukurešta svoj put završili u 2. pretkolu.

27.09.2007.

Sloboda

The image “http://www.pliga.ba/logos/sloboda.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Sloboda
Nadimak navijača: Fukare
Osnovan: 1919
Stadion: Tusanj
Kapacitet: 8.500
Grad: Tuzla

1919 godine je osnovan klub za rekreaciju, Sloboda. Dobio je ime nakon Bosanske revolucije i samostalnosti od Austrije. 1921 godine je sastavljen fudbalski tim i te iste godine odigrana prva utakmica.

U sljedećih četrdesetak godina klub je se borio u drugim i trećim ligama Jugoslavije takozvanoj republičkoj ligi. Ovo su bile tamne godine Slobode ali uskoro bih se to sve promjenilo.

1961 godine ulazeći u nacionalnu ligu Jugoslavije, tada jedna od najačih liga u evropi čak i u svijetu. Žalosno je bilo ali te iste godine je klub ispao iz lige. Osam godina provedenih u drugoj ligi je privukla dosta mladih igrača za slobodu i tako ostvarila zlatnu eru kluba.

1969, Sloboda se nalazi u nacinalnoj ponovo ali ovaj put sa igračima koji u kasnim godinama ima da postanu zvijezde Jugoslavije i svijeta. Par teških godina je na kraju se isplatilo kad je klub svoj najbolji rezultat dostupio,1976 se nasli na 3 mjestu u ligi odmah iznad žestokog rivala Dinama iz Zagreba koji je te iste godine postigao odlične rezultate u kupu prvaka.

3 mjesto je značilo direktno plasiranje u kup UEFA. Te godine Sloboda je nastupila prvi put u Evropi. Bez iskustva na većoj sceni bili su nesposobni i zato su bili razočarani kad su bili satrani 6-1 u Las Palmasu protiv istozvanog kluba. Revanš se održao u Tuzli na Tušnju i Sloboda je sasjekla rezulat kad je pobijedila 3-2. Finalni rezultat je bio 8-4.

Sve u svemu iskustvo kluba se pojačalo mnogo. Nakon ove sezone 8 od 11 prvotimaca su prodani velikim klubovim kao Paris Saint Germain, Fenerbače i Atletiko Madrid.

Klub nikada nije volio uvoziti strane igrače niti mnogo u okolini. Uvijek su gledali da stvore zvijzde od svojih tuzlaka. Dosta godina je prošlo ali Sloboda je imala najveće uspjehe između 1967-1980 kada su četri puta završili u prvih 6.


27.09.2007.

Žepče

The image “http://www.pliga.ba/logos/zepce.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Žepče L.
Nadimak navijača: Škripari
Osnovan: 1948
Stadion: Gradski
Kapacitet: 4.000
Grad: Žepče

27.09.2007.

Posušje

The image “http://www.pliga.ba/logos/posusje.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Posušje
Nadimak navijača: Poskoci
Osnovan: 1950
Stadion: Mokri Dolac
Grad : Posusje

Klub je osnovan 1950. godine pod imenom NK Zidar. Natjecao se u Podrucnoj ligi Hercegovine. Jedno razdoblje klub je nosio ime NK Mladost. Otvaranjem rudnika boksita na podrucju opcine Posušje , to poduzece postaje glavni sponzor kluba, te od 1963. godine nosi ime NK Boksit. To ime ce zadržati sve do pocetka rata na prostorima BiH.

NK Boksit se natjecao dugi niz u Hercegovackoj zoni, koja je tada po rangu bila treca liga. Organizacijom poratnog natjecanja na podrucju Herceg Bosne, klub se ukljucuje pod imenom NK Posušje. Kasnijom reorganizacijom natjecanja na ovim prostorima , a zahvaljujuci dobrim rezultatima, klub se natjece u najvišem stupnju natjecanja Herceg Bosne. U sezoni 1998/99, osvojio je 1. mjesto i izborio sudjelovanje u kvalifikacijan za prvaka Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom UEFA-e, koje se nažalost nisu odigrale. Titulu prvaka ponovno su osvojili sljedece godine u sezoni 1999/2000, i tako proslavili veliki ljubilej 50. obljetnice postojanja, a ujedno i plasman u Premjer ligu Bosne i Hercegovine.
27.09.2007.

Orašje

The image “http://www.pliga.ba/logos/orasje.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Orašje
Nadimak navijača: Labudovi
Osnovan: 1948
Stadion: Goal
Kapacitet: 5.000
Grad : Orašje

27.09.2007.

Velež

The image “http://www.pliga.ba/logos/velez.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Velež
Nadimak navijača: Red Army
Osnovan: 1922
Kapacitet: 6.000
Grad : Mostar

Na inicijativu grupe građana, mahom radnika i đaka Učiteljske škole, u Mostaru je 26. juna 1922. godine osnovan fudbalski klub Velež, i to sa predznakom RŠK (radnički šport klub). Ime je, nakon nekoliko prijedloga (Radnici, Napredak, Sloga, Jedinstvo,...) dobio po obližnjoj planini.

 Prvi predsjednik Veleža bio je Anđelko Vlaho, a nakon što su tadašnje vlasti, nakon dva mjeseca provjeravanja „podobnosti“ članova uprave, odobrile rad kluba, krenulo se sa odigravanjem prvih utakmica, a rivali su bile mahalske ekipe. Nakon sticanja iskustva, ukrstila su se koplja i sa mjesnim rivalima (JSK- Jugoslovenski sportski klub; HŠK Zrinjski i SK Vardar), i većinom su te utakmice završavale visokim porazima.


U dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka kalio se tim, koji je igrao po regionalnim ligama, i većinom sa protivnicima iz regije. S iskustvom su došle i prve pobjede, a Velež je bio rado viđen gost, pogotovo kada su radnički klubovi u pitanju.

Upravo zbog toga, tadašnjoj vlasti je smetao rad kluba, pa su igrači i simpatizeri bili pod stalnom torturom policije, a vrhunac je stigao 1940 godine, kada je zabranjen rad kluba.

Naime, 1.septembra 1940. u Mostaru su prijateljsku utakmicu odigrali Velež i podgorička Crna Gora, a poslije utakmice, fudbaleri oba tima, zajedno sa svim prisutnim na utakmici, krenuli su ulicama Mostara demonstrirajući protiv tadašnjeg režima. Tada je policija na demonstracije odgovorila oružjem, pala je i prva krv, a dva dana kasnije službeno je zabranjen rad FK Velež.

I pored toga, u ilegali je djelovao FK Velež, a 22. decembra 1940. odigrana je i posljednja utakmica pred rat, i to protiv također zabranjenog Splita, u ovom gradu na jadranskoj obali.
27.09.2007.

Leotar

The image “http://www.pliga.ba/logos/leotar.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Leotar
Nadimak navijača: Lavovi
Osnovan: 1925
Stadion: Police
Kapacitet: 8.550
Grad : Trebinje

Fudbalski klub "Leotar", Trebinje. Osnovan je 1925. godine. Nije imao nekog značajnog uspjeha za vrijeme bivše Jugoslavije, gdje se takmičio u drugoj saveznoj ligi. Danas se takmiči u Premijer ligi BiH.

Najveći klupski uspjeh je titula šampiona Bosne i Hercegovine 2003.godine. U prvoj sezoni u kojoj se igrala Premijer liga na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine Leotar je do zadnjeg kola vodio bitku sa Željezničarom da bi pobjedom nad Rudarom osvojio svoju prvu šampionsku titulu.

U sezoni 2003/2004 učestvuje u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona. Nakon što je u prvom krugu eliminisao prvaka Luxemburga FC Gravenmacher u drugom kolu ispada od viceprvaka Češke FK Slavia Praha.

Leotar svoje utakmice igra na stadionu Police koji je kompletno obnovljen 2003 godine prije utakmica Leotara u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Od 8 850 mjesta na stadionu 4 500 je sjedećih mjesta.

27.09.2007.

Jedinstvo

The image “http://www.pliga.ba/logos/jedinstvo.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Jedinstvo
Nadimak navijača: Sila Nebeska
Osnovan: 1919
Stadion: Podno Borica
Kapacitet: 8.000
Grad : Bihac

Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća je sigurno jedan od najstarijih klubova u Bosni i Hercegovini. Formirano je jos davne 1919 godine. Prvi igrači su bili učenici bihaćke Gimnazije koji su igru donijeli iz Zagreba.

Nakon završetka rata 1945. godine održana je ponovo osnivačka skupština kluba a za predsjednika je izabran Božo Popović. Nakon toga iz godine u godinu Jedinstvo postaje sve jače i jače . Tako 1946 godine Jedinstvo igra u Republičkoj ligi BiH zajedno s ekipama Torpedo iz Sarajeva, Veležom, Čelikom, Slobodom iz Tuzle. Dvije sezone igraju u Republičkoj ligi BiH da bi u sezoni 1948/49. godine ispali iz tog ranga te natjecanje nastavili u Banjalučkoj regionalnoj ligi.

Nakon skoro dvije decenije takmičenja u regionalnoj ligi Jedinstvo u sezoni 1967/68 putem kvalifikacija postaje članom Druge nogometne lige Jugoslavije. Sa većim ili manjim uspjehom u Drugoj Saveznoj ligi Jedinstvo ostaje do početka osamdesetih kada lagano pada.

Nakon rata 1992-95. Jedinstvo nakon kvalifikacija igra u najvišem rangu, da bi u sezoni 2002/2003 ispali u Prvu Ligu FBiH i ekspresno se vratili slijedeću sezonu. Danas je Jedinstvo stabilan Premijerligaš.

27.09.2007.

Slavija

The image “http://www.pliga.ba/logos/slavija.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Fudbalski Klub Slavija
Nadimak navijača: Sokolovi
Osnovan: 1908
Stadion: SRC "Slavija"
Kapacitet:nepoznat
Grad :
Istocno Sarajevo

Sportsko drustvo Slavija predstavlja, u bukvalnom smislu te rijeci, kolijevku organizovanih sportskih aktivnosti na ovim prostorima. Klub pocinje sa svojim aktivnostima 1908. godine, u organizaciji ucenika sarajevske Gimnazije. U to vrijeme (austrougarska aneksija) nije bilo dozvoljeno biti clanom bilo kakvog kluba, pa ni sportskog, pa su ucenici Gimnazije radili u vrlo teskim uslovima. Prve kopacke su nabavljene pocetkom 1909, izabrana je boja dresova i Slavija je oformila fudbalski tim. Vjezbalo se na igralistu u Sarajevskom Polju.

1911 godine odigrana je i prva zvanicna utakmica koja je objavljena i u novinama.Savladana je selekcija beckih vojnika sa 4:2. Novo igraliste na Kosevu je sagradjeno 1913. Iste godine dolazi i do raskola u klubu. Manji dio clanstva napusta Djacki sportski klub i formira Hrvatski sportski klub, kasnije SASK. Veci dio clanstva ostaje na Kosevu i proziva se Srpski sportski klub.

Klub prestaje sa radom za vrijeme drugog svjetskog rata, a 1921 godine, u duhu nove drzavne zajednice, mijenja ime u Sportski klub Slavija. U tom periodu Slavija gradi novi stadion na Marin Dvoru, kapaciteta 4.000 gledalaca. Ostaje u pamcenju pobjeda nad tadasnjim vicesampionom evrope, Ferencvaros, 1940. - 3:0.

Nakon drugog svjetskog rata Slaviji se, bez valjanog razloga, zabranjuje rad, a tribine sa njenog stadiona komunisticke vlasti daju na upotrebu Zeljeznicaru (danasnja zapadna tribina).

1993. godine, 50 godina nakon njenog gasenja, sportski radnici u Srpskom Sarajevu obnavljaju ras Slavije. U izgradnji je moderan stadion, a fudbalska ekipa se sigurnim koracima vraca tamo gdje joj je i mjesto, u elitu.

27.09.2007.

Čelik

The image “http://www.pliga.ba/logos/celik.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno ime: Nogometni Klub Čelik
Nadimak navijača: Robijasi
Osnovan: 1945
Stadion: Bilino Polje
Kapacitet: 15.000
Grad: Zenica

Fudbalski klub Čelik rođen je maja 1945. godine sa prvim peharom u oslobođenoj Zenici. Grupa ratnih veterana: Juro Primorac, Ilija Marković, Slavko Trbojević, Zdenko Mazanek, Rašo Bačevina, Milivoje Čelić i Mehmed Haramandić odlučila je da osnuje fudbalski klub.

Mazaneku je pripala čast da klubu u oslobođenoj Zenici da ime koje zvučno simboliše grad čelika i metalurga - Čelik! Pod tek razvijenu crvenu-crnu Čelikovu zastavu stali su igrači: Ivica Andrić, Hazim Pojskić, Jure Primorac, Alija Penjić, Slavo Trbojević, Nazif Soldin, Mujo Mujkić, Slavko Mihačević, Alija Smajlović, Vinko Leki, Ismet Mecan, Hodža Imamović, Vlado Radeta, Nane Nakonesni, Rutko Knez, Osman Smriko, Mile Bakotić, Franc Pavlić, Ahmet Milović, Husnija Sinanović, Anto Džanesić, Salih Pojskić. Ubrzo poslije osnivanja Čelik ulazi i u prve okršaje. I dok se još nisu bili čestito ni "zagrijali" odigravanjem prijateljskih utakmica sa timovima mahom iz bliže okoline na red su došli eliminatorni susreti za ulazak u Prvu republičku ligu.

Ova liga BiH je ubuhvatala sljedeće klubove: Velež (Mostar), Borac (Banja Luka), Jedinstvo (Bihać), Proleter (Teslić), Sloboda (Tuzla), Bratstvo (Travnik), Udarnik i Sloboda (Sarajevo) i naravno Čelik (Zenica). U fudbalskoj sezoni 1946/47. godine fudbaleri Čelika startovali su vise nego uspješno. U prvih pet kola osvojili su najviše bodova i zauzeli čelnu poziciju na tabeli.

Nakon toga, kao da im je bilo ponestalo daha, ustupili su prvo mjesto drugom tako da su na kraju zauzeli solidno četvrto mjesto, dok je titula prvaka pripala Veležu iz Mostara. Drugi je bio sarajevski Torpedo koji je nastao fuzijom Udarnika i Slobode.

27.09.2007.

Modriča Maxima

The image “http://www.pliga.ba/logos/modrica.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno Ime:Fudbalski Klub Modriča Maxima
Nadimak Navijačima:Uljari
Osnovan:1992
Stadion:Gradski
Kapacitet:7.600
Uspijsi Kluba:-

Počeci bavljenja sportom u Modriči vezani su za fudbal i datiraju od 1921. godine. Prvu fudbalsku loptu donio je iz Praga student Đoka Petrović. Fudbalski klub iz Modriče osnovan je daleke 1922. godine.

Prvi fudbalski klub zvao se “Rogulj”, ali je ubrzo promijenio ime u “Zora”. U prvim godinama razvoja ovog sporta nisu postojala zvanična takmičenja - igrale su se samo prijateljske utakmice sa susjednim mjestima, a igrači su sami sebi nabavljali sportsku opremu.

Prvu zvaničnu utakmicu “Zora” je odigrala sa svojim susjedima, fudbalerima “Bosanca” iz Bosanskog Šamca 1923. godine, a rezultat je bio 2:2. Fudbalski klub “Zora” postojao je sve do 1927. godine kada su mu vlasti zabranile rad. Ubrzo se formira drugi klub pod imenom “Olimpija”, koji pod ovim imenom postoji sve do 1938. godine, kada mijenja ime u fudbalski klub “Dobor”. Po izbijanju rata prestaju sve sportske aktivnosti, a tek po završetku rata, avgusta 1945. godine, formira se novi fudbalski klub pod imenom “Sloga”.

Klub je mijenjao ime u “Napredak” sve dok konačno nije dobio ime “Modriča”. Najveći uspjesi kluba u nekadašnjoj Jugoslaviji su bili u sezoni 1968/69. godine, kada osvaja prvo mjesto i naslov amaterskog prvaka Bosne i Hercegovine, a drugo mjesto na takmičenju za amaterskog prvaka Jugoslavije.

Dres fudbalskog kluba iz Modriče pored ostalih nosili su i: Nikola Nikić, Goran Peleš, Slavko Cvijić, Dragan Voćkić, Rade Radulović, Slavko Mamuzić, Mustafa Ćoralić, Mario Stanić...

27.09.2007.

Široki Brijeg

The image “http://www.pliga.ba/logos/siroki.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Puno Ime:Nogometni Klub Široki Brijeg
Nadimak Navijača:Škripari
Osnovan:1948
Stadion:Pecara
Kapacitet:10.000
Trener:Ivica Barbarić
Uspijesi Kluba:Šampioni PremijerLiga 2 puta,Šampioni Prve Lige NS Herceg Bosne 5 puta

Nogometni klub Široki Brijeg osnovan je 1948. godine u Širokom Brijegu. Tokom postojanja mijenjao je nekoliko imena: Borac, Boksit, Lištica, Mladost i Mladost-Dubint. Od osnivanja Široki igra u lokalnim takmičenjima bez većih uspjeha. Pravi uspjesi dolaze tek nakon završetka rata u Bosni i Hecegovini.

U prvenstvu Herceg-Bosne, pod imenom Mladost i poslije sa sponzorskim imenom Mladost-Dubint Široki osvaja pet uzastopnih titula prvaka, od sezone 1993/94. do 1997/98.

Nakon ulaska u Premijer ligu BiH Široki ostavlja dobar utisak i već u drugoj sezoni osvaja postaje viceprvak i tako izlazi u kup UEFA. Nakon četvrtog mjesta 2002/03. u slijedećoj sezoni po prvi put u svojoj historiji Široki postaje prvak Bosne i Hercegovine. Ovaj uspjeh je ponovljen u sezoni 2005/06.

Široki je do sada u dva navrata nastupao u pretkolima Lige prvaka. Prvi put su u sezoni 2004/05. u dvije utakmice bili lošiji od azerbejdžanskog prvaka Neftchi. U drugom nastupu su sa dvije pobjede od po 1-0 nad Bjeloruskim Sahtjorom za prolazak u drugo pretkolo gdje ih je čekao viceprvak Škotske - Hearts. U prvoj utakmici u Edinburghu na stadionu Murrayfield Široki je izgubio 3-0, a u revanšu na Pecari su uspjeli izboriti remi.

<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
17463

Powered by Blogger.ba